Enstitüler
"Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bilimin gelişmesine katkı sunabilecek bilim adamları yetiştirecek nitelikte eğitim vermektedir.”
Enstitülerimiz, sağlıkla ilgili çeşitli alanlarda yetiştireceği araştırmacılar ve alanlarında uzman bilim insanları ile ülkemiz eğitim-öğretim olanaklarının geliştirilmesine, öğretim elemanı ihtiyaçlarının karşılanabilmesine ve yürütülecek olan uluslararası üst düzey kalitede bilimsel projelerle araştırma faaliyetlerinin artırılmasına önemli katkı sağlamaktadır.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü ilk öğrencilerini 2012-2013 Akademik Dönemi Güz yarıyılında almaya başlamıştır. Enstitü bünyesinde Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri alanlarında disiplinler ve Biyoteknoloji, Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası, Sinir Bilimleri, Afet Tıbbı ve Afet Yönetimi multidisipliner lisansüstü eğitim programları yer almaktadır.
Enstitü'nün evrensel misyonu sağlıkla ilgili alanlarda sorgulayan, araştıran ve sorunlara bilimsel düşünce yöntemlerini referans alarak çözümler üretmeye çalışan bilim insanları yetiştirmektir. Böylece hem ulusal hem de uluslararası koşullarda aranılan, yetkin ve nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için ORPHEUS gibi uluslararası standartlar rehber edinilmiştir.
Enstitü faaliyetleri belirli bir kalite politikası çerçevesinde yürütmektedir. Bu politikanın hedefleri aşağıdaki sunulmuştur:
- Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, uluslararası işbirliği ve toplumsal katkı süreçlerinin gelişimini sağlamaya yönelik olarak dinamik bir yapı oluşturmak
- Lisansüstü tezlerden üretilen etki değeri yüksek makale, patent, faydalı model ve telif hakları gibi çıktıları arttırmak
- Kurumumuzun ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünü, tanınırlığını ve bilinirliğini artırma yönünde çalışmalar yapmak
- Tüm alanlarda kalite bilincini geliştirmek ve yaygınlaştırmak.
- Ülkenin sağlık politikaları ile eşgüdümlü olarak, yenilikçi teknolojik ve hedef odaklı çalışmalar yapmak
- Üniversite-kamu-sanayi işbirliği ile yüksek verimli rekabetçi çıktıların meydana gelmesini sağlamak
Enstitü 2024 yılı Ocak ayı itibariyle ikisi tezsiz, on beşi tezli olmak üzere toplam on yedi yüksek lisans ve on dört doktora programına sahiptir. Yeni açılan bütünleşik tıp bilim doktorası altında ise üç program yer almaktadır. Böylece sağlık alanın farklı yönlerine hitap eden geniş bir program çeşitliliğine sahiptir. Yine aynı tarih itibariyle Enstitüye kayıtlı öğrenci sayısı 202’dir. 229’u yüksek lisans programlarından ve 65'i doktora programlarından olmak üzere toplam 294 öğrenci mezun olmuştur.
Yüksek Lisans Programı
- Afet Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Analitik Kimya Tezli Yüksek Lisans Programı
- Analitik Kimya Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Anatomi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Aromaterapi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Deneysel ve Uygulamalı Endokrinoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı
- Futbolcu Sağlığı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hemşirelik Tezli Yüksek Lisans Programı
- İlaç Araştırma ve Geliştirme Tezli Yüksek Lisans Programı
- Klinik Eczacılık Tezli Yüksek Lisans Programı
- Klinik Eczacılık Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Sinir Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
Doktora Programları
- Afet Tıbbı Doktora Programı
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Programı
- Anatomi Doktora Programı
- Biyoteknoloji Doktora Programı
- Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Doktora Programı
- Hemşirelik Doktora Programı
- İlaç Araştırma ve Geliştirme Doktora Programı
- Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora Programı
- Klinik Eczacılık Doktora Programı
- Ortodonti Doktora Programı
- Protetik Diş Tedavisi Doktora Programı
- Restoratif Diş Tedavisi Doktora Programı
- Tıbbi Biyokimya Doktora Programı
- Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programı
Sağlık Bilimleri Enstitümüz “ORPHEUS/AMSE Doktora Eğitimi İçin İyi Uygulamalar” tavsiyelerine uyum değerlendirmesi kapsamında 21.02.2024 tarihinde ORPHEUS Değerlendirme Sertifikasını almaya hak kazanmıştır.
Beykoz Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesinin üzerinde temellendiği tarihi sağlık kurumu Gureba-i Müslimin Hastanesi ve bu kurumun Türk insanının kavram dünyasında; sağlıkla, şifayla, tedaviyle, hastalıktan kurtulmayla ilintilendirilen müspet imajına layık olma misyonu, üniversiteye modern sağlık ve biyoloji araştırmalarında da öncü konumda olma görevini yüklemektedir. Bu nedenle, üniversitenin tarihi geleneğinde bulunan çizgiyi çağımızda devam ettirebilmesi için yapılması gerekli işlerin belki de en önemlisi, tıp ve biyoloji alanındaki araştırmalara ciddiyetle eğilen ve tespit ettiği temel araştırma alanlarındaki amaçlarına ulaşmada gündelik etkilerden uzakta kalmayı başarabilen, köklü araştırma kurumlarına sahip olmasıdır.
Bu yükümlülükle hareket eden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Beykoz’da eski Askeri Kışla olarak bilinen ve Sultan Abdülaziz Han döneminde bir ara kolerahane olarak da kullanılan kampüste, Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü (BVÜ YABBE) adıyla, üniversitenin bu alanlarda araştırmalarını gerçekleştirebileceği enstitüyü kurmuştur.
Bu yaklaşımın başarılı örneklerini gelişmiş Batı ülkelerindeki köklü üniversitelerde de görmekteyiz. Yüzlerce yıllık geleneğe sahip üniversiteler yine kendi çizgilerine yakın alanlarda başarılı araştırmalarla temayüz etmiş, üniversitelere yakın tanınırlıkta araştırma enstitülerinin bir veya birkaçıyla beraber bulunmaktadırlar.
Bu noktadan hareketle, üniversitenin kurucu vakıflarının kısmi sahipliğinde bulunan ve tarihi dokusuna uygun olarak restore edilen Beykoz Askeri Kışlası böyle bir araştırma enstitüsünün kampüsü olarak düşünülmüş ve gerekli çalışmalar 2013 yılında başlatılmıştır. Bu enstitüde, başlangıçta sağlık ve biyoloji alanında temel ve uygulamalı araştırmalar yürütülmesine uygun laboratuvarların kurulması planlanmıştır. Bu laboratuvarlarda, viral ve bakteriyel infeksiyöz ajanların genetik, patolojik ve immünolojik özelliklerinin moleküler yöntemlerle çalışılması ve bu yönlere ilişkin yeni bilgilerin üretilmesi, sağlık ve biyoloji alanında ülkenin ihtiyaç duyduğu ilaç, diyagnostik ürünler, kimyasal ve biyoaktif maddelerin modern moleküler biyoloji yöntemleriyle üretilmesi konularında yoğunlaşması amaçlanmıştır. Enstitüde çalışmak üzere, tersine beyin göçü insiyatifiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde doktora ve sonrası çalışmalarda bulunmuş/bulunmakta olan araştırmacı öğretim üyelerinin ülkeye kazandırılması planlanmaktadır. Bu durumda halen 8 öğretim üyesi üniversitemizde çalışmalara başlamıştır. Beykoz’da eski askeri kışla olarak bilinen 20.000 m2 kampüs içinde 4.000 m2 kapalı alanı bulunan Enstitünün araştırma laboratuvarına dönüştürülmesi çalışmaları devam etmektedir.
Gastroenteroloji Enstitüsü
Enstitümüz; sindirim sistemi hastalıklarında akademik çalışmalar için insan gücü yetiştirmeyi ve araştırma geliştirme faaliyetleri için ortam hazırlamayı hedeflemektedir. Ülkemizde sindirim sistemi hastalıkları uzmanlarının sayısı nüfusa göre azdır ve bu alandaki akademik çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Sindirim sistemi uzmanlarının çoğunluğu, üniversitelerde olsalar dahi, büyük ölçüde klinik faaliyetlerde bulunmaktadırlar ve yeterli orijinal bilgi üretememektedirler. Bunun önemli nedenlerinden birisi, araştırma faaliyetlerine katılacak yardımcı insan gücünün bulunmamasıdır. Araştırma ve geliştirme bir ekip işidir ve bu faaliyetlerin motor gücü de doktora öğrencileridir. Gastroenteroloji Enstitüsü bünyesinde 22.06.2016 tarihinde Gastroenteroloji ve Hepatoloji Doktora Programı kurulmuş olup; 2017 yılında eğitim vermeye başlamıştır. Enstitü faaliyetlerinde; kısa vadede beklenen sonuçlar doktora programına katılanların sindirim sistemi konusundaki araştırmalara başlatılmaları ve motive edilmeleridir. Orta vadede ise orijinal bilgi üretilmesi, daha fazla ve kaliteli insan gücünün bu alana cezbedilmesi beklenmektedir. Sindirim sistemi hastalıklarında cihaz ve aksesuar geliştirilme programlarının yürürlüğe konulması ise uzun vadede beklenen sonuçları oluşturmaktadır.