Tarihiyle Köklü
GUREBA HASTANESİ’NDEN BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ’NE
1845’ten Bugüne Kesintisiz Sağlık Hizmeti
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin temelleri, Sultan II. Mahmud’un eşi Bezmiâlem Valide Sultan tarafından 1845 yılında atıldı. Döneminin en modern, donanımlı, batıyla eş düzeyde sağlık ve eğitim hizmeti sunan kurumu olma özelliğine sahiptir. Kurulduğu günden bu yana sağlık alanındaki hizmetini kesintisiz şekilde sürdüren Bezmiâlem, 2010 yılında T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruculuğunda üniversiteye dönüşerek bilgi birikimini akademik çalışma alanına taşıdı.
Alanında Uzman 600'ün Üzerinde Akademisyenle Sağlık Profesyonelleri Yetişiyor
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, ulusal ve uluslararası camiada saygınlık kazanmış 600’ün üzerinde akademisyeni ile Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bölümlerinde 3.200’ün üzerinde öğrenciye eğitim hizmeti sunuyor.
Bezmiâlem Valide Sultan bir gün sokakta bir hasta ile karşılaşır. Hastaneye yatırılması gereken hastaya Cerrahbaşı Halil Efendi’nin hastane bulmakta zorlanması Valide Sultan’ı etkilemiş ve yoksullar için bir hastane yaptırmaya karar vermiştir. Bezmialem Valide Sultan oğlu Sultan Abdülmecid’ten izin aldıktan sonra 1845 (hicri 1261) yılında Bezm-i Alem Gureba-i Müslimin Hastanesi’ni yaptırmıştır.
Modern Laboratuvarlar, OSCE Salonları, Fitoterapi ve GETAMER Ev Sahipliği…
Her geçen gün daha iyiye ulaşmayı kendine amaç edinen Bezmialem Vakıf Üniversitesi, araştırmalar ışığında bitkilerle tedaviyi esas alan Türkiye’nin YÖK onaylı ilk Fitoterapi, kadim tedavi yöntemlerini modern tekniklerle uygulayan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Deneysel Uygulama ve Araştırma ile Sürekli Eğitim ve Uygulama merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Modern laboratuvarlarının yanında öğrencilerin gerçek hastalarla karşılaşma öncesinde her türlü senaryoya göre hazırlanan mankenler üzerinde çalışabilmelerini sağlayan Türkiye’nin ilk ileri OSCE Salonları ve Beceri Laboratuvarı da üniversitede yer alıyor.
Akademisyen Başına 5 Öğrenci Ortalaması ve 1. Sınıftan İtibaren Pratik Eğitim İmkânı
Bezmialem Vakıf Üniversitesi, yaklaşık her 8 öğrencisine 1 akademisyen düşmesiyle ön plana çıkıyor. Bezmiâlem, 2 hastanesi ve ek hizmet binaları ile tüm öğrencilerin 1. sınıftan itibaren birebir pratik yapabileceği sayıda hastaya hizmet vererek ideal bir eğitim ortamı oluşturuyor.
52'si Erasmus Kapsamında Olmak Üzere Toplam 123 Uluslararası İş Birliği Anlaşması
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin, başta ABD’nin sağlık alanında önde gelen üniversitelerinden Johns Hopkins olmak üzere dünyanın sağlık alanında en saygın kuruluşlarının yer aldığı 52'si Erasmus kapsamında- toplamda 49 ülkeden 123 üniversite ile iş birliği bulunuyor.
Tersine Beyin Göçüne Hizmet Eden Bir Bilim Üniversitesi
Üniversitelerin akademik başarılarını analiz eden URAP’ta üst sıralarda yer alan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri, Gastroenteroloji ve Yaşam Bilimleri Biyoteknoloji Enstitüleri ile tersine beyin göçüne hizmet eden bir bilim üniversitesi olarak hizmet veriyor. Enstitülerindeki lisansüstü programlarıyla donanımlı akademisyenlerin yetişmesine ve uluslararası projelerin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlıyor.
URAP Vakıf Üniversiteleri Sıralamasında 5. Sırada Yer Alıyor
URAP 2024 (University Ranking by Academic Performance) sonuçlarına göre Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi;
- 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 3,
- Vakıf üniversiteleri arasında 5,
- Tıp Fakültesi olan üniversiteler arasında 20,
- Genel puan sıralamasında ise 27. sırada yer alıyor.
Kurucumuz Bezmiâlem Valide Sultan
Bezmialem Valide Sultan’ın doğum yeri ve tarihi tam olarak bilinmemektedir. Bezmialem Valide Sultan, tek çocuğu Abdülmecid 16 yaşında tahta çıkınca Valide Sultan ve Mehd-i Ulyâ-yı Saltanat unvanlarını almıştır. Bezmialem Valide Sultan’ın ayrıca dört torununun da (V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed Reşad ve VI. Mehmed Vahideddin) padişah olmaları nedeniyle, son dönem Osmanlı sarayının en saygıdeğer valide sultanı kabul edilmiştir. Yaşamı boyunca halktan büyük saygı ve sevgi gören Bezmialem Valide Sultan, akıllı, onurlu, hayır ve iyilik düşkünü, yoksullara yardımı iş edinmiş bir anne olarak tanınmıştır. Padişahlığı sırasında oğlunun kendisine tahsis etmiş olduğu maaş ve diğer gelirleri yoksullar için hayır işleri yolunda harcamayı tercih etmiştir. Osmanlı Devleti’nin çeşitli yerlerinde pek çok hayır eseri ve vakıf meydana getirmiş, bunlara gelir getiren emlak bırakmıştır. Kurmuş olduğu vakıfları 1840-1851 yılları arasında tanzim ettirdiği 14 vakfiyede tespit ve tescil ettirmiştir. Bu eserlerin başlıcaları; cami, hamam ve çeşmesiyle birlikte Gureba Hastanesi, Dolmabahçe Camii, Valide Köprüsü/Galata Köprüsü, Yıldız’da Dilküşâ Kasrı, Valide Mektebi/İstanbul Kız Lisesi/Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve çeşitli semtlerde yedi sıbyan mektebi, üç namazgâh, 16 çeşmedir. 2 Mayıs 1853 Pazartesi gecesi vefat eden Bezmialem Valide Sultan’ın kabri, II. Mahmud Türbesi içerisinde yer almaktadır.