Yatay Geçiş


   1. Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş yapmaya engel teşkil eder mi?
Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş yapmanıza engel değildir. Ancak aktif öğrenci konumunda olmanız gerekmektedir.
   2. Vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapabilir miyim?
Vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine geçmek için herhangi bir engel bulunmamaktadır.
   3. Yurt dışından yatay geçiş başvurusu için hangi koşullar aranır?

Yurtdışından yatay geçiş ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

   4. Yatay geçiş ile gelen öğrenciler Hazırlık Sınıfı okuması zorunlu mudur?
Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan programlara yatay geçiş yapacak öğrenciler Üniversitemizde yapılacak olan İYS'de 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alarak başarılı olursa ya da son iki yıl içinde girilmiş bir TOEFL IBT sınavının dinleme, konuşma, okuma ve akademik yazma bölümlerinin her birinden 30 üzerinden ayrı ayrı en az 10 olmak üzere toplamda 120 üzerinden 75 ve üzeri, CAE sınavından min. B ve CPE sınavından min. C almış olan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf tutulur ve kayıt yaptırmış oldukları fakültenin lisans öğrencisi olarak öğrenimlerine başlarlar.  Detaylı bilgi için tıklayınız.
   5. Önlisans programlarından Lisans bölümlerine Ek Madde-1'e göre yatay geçiş yapılabilir mi?
Evet, yapılabilir.
   6. Yatay geçiş başvuruları nereden yapılmaktadır?
Yatay geçiş başvuruları Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden online olarak yapılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
   7. Yatay geçiş başvuruları sonuçlarını nereden öğrenebilirim?
Yatay geçiş sonuçlarını Üniversitemiz web sayfasında duyurular kısmından öğrenebilirsiniz.
   8. Yatay geçiş başvurumda birden fazla bölüme/programa başvuruda bulunabilir miyim? Başvuruda bulunabilirsem kabul edilme şartımda ne aranmaktadır?
Bulunabilirsiniz. Birden fazla başvuru yapan adayların değerlendirilmesinde tercih sıralamaları dikkate alınmaktadır.
   9. Üniversite içinde bir bölümden başka bir bölüme yatay geçiş olanağı var mı? Varsa burslu öğrencilerin durumu nedir?
Üniversitemizde kurum içi yatay geçiş yapılabilirsiniz. Bezmialem Vakıf Üniversitesi bölümlerine/programlarına burslu olarak yerleştirilen öğrenciler Kurum içi yatay geçiş yaptıklarında yerleşmiş oldukları ilk bölümdeki burs oranın karşılığındaki tutarı kadar, geçiş yaptıkları bölümde indirim hakkı kazanırlar.
   10. Kurum içi yatay geçiş hangi dönemlerde yapılmaktadır
Lisans programlarında sadece güz dönemi için, Önlisans programlarında güz/bahar dönemi için yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen tarihlerde gerçekleşmektedir.
   11. Kurum içi yatay geçişte not ortalamamla geçiş yapabilir miyim? Yapabiliyorsam not ortalamam kaç olmalı?
İlgili bölümlerin/programların kontenjan açması dâhilinde başvuru yapabilirsiniz. Yatay geçiş yapmak istediğiniz dönem öncesinde kendi bölümünüzde/programınızda tüm dersleri almış, ağırlıklı genel not ortalamanızın (Üniversite tarafından belirlenen not sistemine göre) Önlisans programında GANO 4.00 üzerinden 2.50 ve üzeri olması gerekir. Lisans programında GANO 4.00 üzerinden 3.00 ve üzeri olması gerekir. (Yüzlük not sisteminde eğitim almış olanlar için ise 100 puan üzerinden en az 65 puan genel not ortalamasına sahip olmanız gerekir. Eğer farklı bir puan türündeki bölüm/programa yatay geçiş yapılacak ise YKS puanınızın Türkiye genelinde ilgili bölüm/programın taban puanına eşit ve üzeri olması şartı aranmaktadır.
   12. Üniversitenizde Kurumlar Arası Yatay Geçiş olanağı var mıdır? Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvurusu yapan adayların not ortalaması şartı nedir?
Dörtlük not sisteminde eğitim almış öğrenciler için ortalama 4.00 üzerinden en az 2.50, yüzlük not sisteminde eğitim almış olanlar için ise 100 puan üzerinden en az 65 genel not ortalamasına sahip olmak yeterlidir.
   13. Yatay Geçiş başvurusuna göre kaç öğrenci kabul edilmektedir?
Lisans bölümleri/Önlisans Programları için yatay geçiş başvuru şartları ve kontenjanlar üniversitemiz web sayfasında ilan edilmektedir.
   14. ÖSYM bursu ile yerleştiğim bölümden/programdan, Üniversitenize Yatay geçiş ile kabul edilirsem bursluluk durumum devam eder mi?

Kurumlararası (GANO ile) yurtiçi yatay geçişlerde kayıt yılına ait eğitim ücreti üzerinden %25 oranında indirim sağlanır. Merkezi Yerleştirme Puanıyla (Ek Madde-1 kapsamında), üniversitemize yatay geçiş başvurusunda bulunan ve kabul edilip kayıt yaptıran öğrencilere; Yerleştiği yıldaki merkezi yerleştirme puanı üniversitemiz bölüm/programlarının hangi burs/indirim oranı içerisinde yer alıyorsa aynı oranda kayıt yılına ait eğitim ücretinden indirim sağlanır. Detaylı bilgi için tıklayınız. Başvuruda bulunan öğrencilerin bu durumları göz önünde bulundurmaları önem arz etmektedir.

   15. Merkezi Yerleştirme Puanı ile geçiş yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Adayın kayıt olduğu yıldaki ÖSYM yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği BVU lisans programının o yılki taban puanına eşit ve üzeri olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilirler.
   16. Yatay geçiş ile okuldan ayrıldığım takdirde eğitim ücretim geri iade edilecek mi?
Üniversitemizden yatay geçiş yolu ile ilişik kesmeniz durumunda okuduğunuz dönem kadar eğitim ücreti kesilir ve geri kalan kısım tarafınıza iade edilir.
   17. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisine bağlı yükseköğretim kurumlarında okuyanlar yatay geçiş yapabilir mi?
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı Yükseköğretim Kurumlarında Lisans ve Önlisans düzeyinde öğrenime devam eden öğrenciler kendi özel kanunlarınca düzenlenen hükümler çerçevesinde ve bu Yönetmeliğin konuyla ilgili hükümlerine uygun olarak diğer Yükseköğretim Kurumlarına yatay geçiş yapabilirler.